
Fazolová polévka s lokšemi klidně ji podávej jako hlavní jídlo.
Ingredience
- 250 g bílé fazole
- 500 g kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- 100 g sádlo
- 1 cibule
- 100 g hladká mouka
- 2 stroužky česnek
- trocha soli a pepře
- 1 hrst nasekaná petrželka
Lokše:
- 100 g hrubá mouka
- 1 vejce
- 1 lžíce voda
Postup přípravy
Fazole necháme 12 hodin namočené ve vodě. Pak vodu, v níž byly fazole namočené, doplníme na 2 l a dáme vařit.
Přidáme nakrájenou zeleninu. Na sádle osmažíme cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Dáme do plévky, povaříme a dochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku a domácí nudle, kterým na Slovácku říkáme lokše.
Lokše se připravují tak, že do hrubé mouky přidáme jedno vejce a lžíci vody. Vytvoříme těsto, rozválíme je na tenké pláty a pokrájíme ručně na proužky asi 1 mm silné. Necháme proschnout rozložené na papíře. Před podáváním uvaříme v mírně slané vodě.
Komentáře
Doporučené recepty: