Pokud těsto zaděláš v pekárně, ušetříš si čas i práci.
Ingredience
2 hrnky hladká mouka
2 hrnky polohrubá mouka
1 hrnek cukr krystal
125 g rozpuštěná hera
2 ks vanilkový cukr
2 žloutky + 1 vejce na potření
3/4 droždí
1,5 hrnku mléko
Náplň:
250 g měkký tvaroh
2 lžíce pudinkový prášek
cukr dle chuti
trocha mléka
Postup přípravy
Pokud zaděláváme těsto v domácí pekárně, dáme nejdřív tekuté, potom suché suroviny v tomto pořadí: mléko, hera, vejce, mouky, cukr a droždí.
Pokud těsto zpracováváme ručně, postupujeme klasicky: zaděláme kvásek (droždí, 2 lžíce cukru, vlažné mléko a 2 lžíce mouky) a necháme ho vzejít v teple.V míse smícháme mouky, cukry, heru, žloutek a přidáme vykynutý kvásek. Poté necháme těsto vykynout asi 1 hodinu na teplém místě.
Z vykynutého těsta na vále vyválíme placku, ze které vykrájíme obdélníčky. Půl každého obdélníčku natřeme náplní smíchanou z tvarohu, pudinkového prášku, cukru a trochy mléka. Přehneme ho na délku, spojené kraje nožem nařízneme do jedné třetiny a ohneme do obloučku. Tak vytvoříme hřeben.
Hřebeny dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme posypat cukrem.
Komentáře
Doporučené recepty: