Nechoď do cukrárny, domácí moučníky jsou nejlepší!
Ingredience
250 g hladká mouka
1 kypřicí prášek do perníku
200 g třtinový cukr
1 lžíce kakao
1 lžíce instantní káva
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžička mletá skořice
1 lžička tlučený hřebíček
150 g mleté lískové oříšky
125 ml mléko
2 lžíce med
30 g máslo
1 lžíce rum
1-2 vejce
podle potřeby višňová nebo meruňková marmeláda
1 čokoláda na vaření nebo čokoládová poleva
Postup přípravy
V míse promícháme mouku s práškem do perníku, přisypeme třtinový cukr, kakao, kávu, citronovou kůru, skořici, hřebíček a oříšky.
Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm med, máslo, přidáme rum a vše vlijeme do mísy se sypkou směsí. Přimícháme vejce a dobře zamícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 150 °C asi 15 minut a pak při 170 °C ještě asi 10 minut.
Vychladlý perník podélně rozkrojíme, potřeme marmeládou a složíme na sebe. Vrchní stranu také namažeme marmeládou a nakonec polijeme čokoládovou polevou. Zdobíme nastrouhanými oříšky nebo libovolně podle fantazie. Po vychladnutí perník nakrájíme na řezy.
Komentáře
Doporučené recepty: