
Recept mám od babičky, chutná mi už od dětství.
Ingredience
500 g hovězí kosti
1 lžička sůl
40 g kořenová zelenina (celer, petržel)
30 g máslo
80 g mrkev
30 g hladká mouka
špetka muškátového oříšku
1 žloutek
Knedlíčky:
30 g hovězí morek
1 menší vejce
špetka soli
2 lžíce mléko
1 lžička hladká mouka
strouhanka dle potřeby
špetka muškátového květu
Postup přípravy
Do hrnce dáme hovězí kosti, sůl a najemno nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme potřebným množstvím vody a vaříme asi půl druhé hodiny.
Pak polévku přecedíme a z kostí vydlabeme morek na knedlíčky (lze i koupit).
Mezitím dáme do rendlíčku máslo, necháme ho zpěnit, při-dáme nastrouhanou mrkev a za stálého míchání ji lehce osmahneme. Zaprášíme moukou a připravíme zlatavou jíšku, kterou zahustíme polévku. Vaříme ještě asi 20 minut a nakonec okořeníme muškátovým oříškem.
Na hluboký talíř dáme morek a utřeme ho lžící. Přidáme vejce, sůl, mléko a mouku a uděláme hladkou kašičku. Vmícháme strouhanku a špetku muškátového květu. Lžící smočenou v horké polévce vykrajujeme knedlíčky a povaříme asi 5 minut. Na závěr rozšleháme v polévce žloutek na zjemnění a již nevaříme.
Komentáře
Doporučené recepty: