Máme starou hrušku, úroda bývá bohatá.
Ingredience
Těsto:
200 g hladká mouka
100 g máslo
2 žloutky
50 g cukr krystal
špetka citronové kůry
špetka soli
tuk na vymazání
hrubá mouka na formu
Krém:
500 ml mléko
3 žloutky
150 g cukr krystal
1 vanilkový pudink
Dohotovení:
5 ks hrušky
3 lžíce cukr krystal
lístky meduňky na ozdobu
Postup přípravy
Z mouky, rozměklého másla, cukru, žloutků, citronové kůry a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu hodinu uležet.
Ve 2/3 mléka rozmícháme cukr a žloutky a přivedeme za stálého míchání k varu. Ve zbylém mléce rozšleháme pudinkový prášek a vmícháme ho do horkého mléka. Pudink necháme mírně vychladnout.
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto pomocí prstů do formy natlačíme tak, aby vznikly vyvýšené okraje. Dno korpusu propíchneme vidličkou, aby se netvořily bubliny, a předpečeme při 180 °C asi 10 minut.
Na těsto nalijeme pudink a na povrch koláče naskládáme plátky vykrojených hrušek. Vše posypeme cukrem a dopečeme ještě asi 20–30 minut. Koláč necháme vychladnout a ozdobíme ho čerstvou meduňkou.
Komentáře
Doporučené recepty: