Tátova Jindrova svíčková ze zvěřiny je prostě báječná. Připravuji ji podle něho‚ ale stejně ji nejlépe dochutí on sám.
Ingredience
- 500 g svíčková nebo kýta ze srstnaté zvěře (srnčí, daňčí,…)
- 10 špalíčků uzené maso
- 1 kg kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- 1 velká cibule
- trocha nového koření
- 1 lžíce jalovec
- 2 lžíce tymián
- 4 kuličky pepř
- 3 bobkové listy
- sůl podle chuti
- 1/2 hrnečku rozpuštěné máslo
- 300 ml sladká smetana
- cukr podle chuti
- trocha citronové šťávy
Postup přípravy
Maso očistíme‚ odblaníme a prošpikujeme špalíčky uzeného. Očištěnou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme a cibuli nasekáme najemno. Koření‚ kromě bobkového listu‚ rozdrtíme v hmoždíři.
Osolené maso posypeme kořením a bobkovým listem a vložíme do pekáče na vrstvu zeleniny. Zasypeme zbytkem zeleniny‚ aby bylo maso celé zakryté, a zalijeme rozpuštěným máslem. Pekáč uzavřeme víkem a necháme alespoň den odležet.
Druhý den maso podlijeme dostatečným množstvím vody a pečeme při 200 °C zhruba 2 hodiny doměkka. Průběžně podléváme.
Po upečení maso vyjmeme a zeleninu s výpekem rozmixujeme. Zeleniny musí být dost‚ abychom omáčku měli dostatečně hustou a mohli ji jen doředit smetanou a nepřidávali zbytečně mouku na zahuštění. Omáčku dochutíme cukrem‚ solí a citronovou šťávou. Zvěřinu nakrájíme na plátky‚ zalijeme omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami.
Komentáře
Doporučené recepty: