Chcete být informováni o receptech od Ládi Hrušky?

Chcete od nás dostávat pravidelně recepty Ládi Hrušky?

Nebudeme Vám posílat žádný spam. Odběr recepty můžete kdykoliv v budoucnu odhlásit.

Shopnito.cz

Vařená a dušená rýže

Vařená a dušená rýže

Vařená a dušená rýže- Spousta lidí se ptá, jak se dá připravit dobrá, sypká rýže. Postupů je několik, vždy však záleží na druhu a kvalitě rýže, poměru vody a rýže a technologii přípravy.

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • jasmínová rýže
  • rýže basmati
  • rýže kulatozrná
  • máslo nebo olej
  • cibule

Rýži buď můžeme vařit ve vodě, v mléce, vařit v páře, nebo pomalu dusit.

Na přípravu můžeme použít klasický kastrol, pekáč nebo pařák. Neoblíbenějším a nejlepším způsobem, jak připravit dobrou rýži, je použít elektrický hrnec na rýži.

Ve většině případů je nutné rýži pořádně proprat, abychom ji zbavili přebytečného škrobu. Při přípravě sushi rýže nebo čínské rýže se rýže nechá ve vodě namočit. Pouze při přípravě rizota se rýže neproplachuje, protože tam je naopak škrob potřebný.

Srovnáme-li přípravu rýže v Evropě s přípravou u národů, u nichž je rýže hlavním pokrmem, shledáme, že ji připravují zásadně bez tuku a v některých zemích, jako v Číně a Vietnamu, i bez soli.

ČESKÝ ZPŮSOB – Propraná rýže se nechá na oleji zesklovatět, zalije se vodou v poměru 1:1, osolí se, přidá se cibule s hřebíčkem a dá se pod poklicí dusit do trouby na 17 až 20 minut. Rýže se během dušení nikdy nemíchá, protože zrna jsou křehká a mohla by prasknout a díky vyteklému škrobu by byla mazlavá.

ČÍNSKÝ A THAJSKÝ ZPŮSOB – Na šálek rýže se počítá se dvěma šálky vody. Někteří kuchaři však používají metodu, kdy hladina tekutiny má být jeden článek ukazováku nad hladinou rýže.

Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne znovu vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila 10–15 minut. Poté se stáhne a nechá se 5 minut dojít. Rýže se v Číně jako příloha nesolí.

V současné době se však čím dál více používá hrnec na rýži, ve kterém je vaření velmi jednoduché.

Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.

Komentáře

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
Show Buttons
Hide Buttons