Lučina není jen na chleba, také v dezertu je výborná.
Ingredience
Korpus:
125 g másla
250 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1 vejce
Náplň:
650 g jahod
80 g cukru moučky
8 plátků želatiny
400 ml bílého jogurtu
120 g lučiny
Postup přípravy
Nejprve si připravíme těsto na korpus. Ze změklého másla, mouky, krupicového cukru a vejce vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici asi 2 hodiny.
Potom těsto rozválíme na placku větší, než je dno dortové formy, abychom těstem pokryli částečně i stěny. Těsto přikryjeme pečicím papírem a vysypeme na něj luštěniny. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.
Nyní si připravíme náplň. Jahody omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a dobře rozmačkáme, například šťouchadlem na brambory. Smícháme je s třetinou moučkového cukru. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat.
V misce dobře rozšleháme jogurt s lučinou a zbylým moučkovým cukrem.
Nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahřejeme a necháme zcela rozpustit. Přidáme 2 lžíce krému, pak vše vmícháme do jogurtové směsi, nakonec zapracujeme i připravené jahody. Tuto hmotu nalijeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do lednice minimálně na 2 hodiny.
Komentáře
Doporučené recepty: