Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida. Sérii receptů pro celebrity zahájil Láďa s Michalem Davidem – a to tak, že velice úspěšně. Ořechový celozrnný chléb, dva bochníky za zhruba třicet korun. No neberte to…
Ingredience:
- tři hrnky žitné celozrnné mouky
- tři hrnky pšeničné hladké mouky
- čtyři lžičky soli
- čtyři lžičky chlebového koření (stačí jen drcený kmín)
- kostka droždí
- lžička cukru
- dvě hrsti vlašských oříšků
- půllitrový hrnek vlažné vody.
Postup:
Do hrnku přilijeme asi decilitr vody, do ní pak rozmícháme droždí a lžičku cukru. Poté necháme několik minut odstát.
Do mísy vsypeme oba druhy mouky, přidáme sůl a koření (event. kmín). Kvásek z droždí a cukru pak k této směsi přimícháme a zalijeme vše vodou. Těsto poté vypracujeme ručně, bochník pak necháme kynout – v míse pod utěrkou – zhruba tři čtvrtě hodiny.
Vykynuté těsto rozděláme na placku a nasypeme na něj nalámané kousky ořechů. Rozdělíme těsto vejpůl a obě poloviny pak necháme opět zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.
Bochníky vložíme na plech a rozehřejeme troubu na 220 stupňů Celsia. Zhruba pět minut pak bochníky pečeme, poté je přetřeme vodou a dopékáme zhruba hodinu na 175 stupňů Celsia.
Komentáře
Doporučené recepty: