Žampiony v kmínovém těstíčku. Jsme houbová rodina. Pokud není právě sezona a už nás nebaví houby sušené a mražené, kupujeme žampiony.
Ingredience
- 500 g žampiony
- 120 g mouka hladká
- 1 vejce
- 50 ml mléko
- 2 stroužky česnek
- 1/2 lžičky worcesterová omáčka
- 1 a 1/2 lžičky kmín drcený
- špetka sůl
- špetka pepř
- olej dle potřeby
- 150 g majonéza
- 50 g smetana
Postup přípravy
-
Žampionové kloboučky (portobello) překrájíme na plátky mírně sklopeným nožem.
-
Do mísy vsypeme hladkou mouku, přidáme sůl, pepř a drcený kmín. Dále přidáme vejce, mléko, česnek, kapku worcesteru a metličkou vymícháme těstíčko. V případě potřeby zředíme mlékem nebo naopak zahustíme moukou.
-
V pánvi rozehřejeme olej. Žampiony obalujeme v těstíčku a smažíme v oleji z obou stran (asi 2 minuty z každé strany) dozlatova.
-
Majonézu zředíme smetanou a promícháme. Dochutíme ji solí a hrubě mletým pepřem.
-
Servírujeme s čerstvým pečivem nebo s vařenými brambory.
TIP: Žampionům portobello se také říká žampionové steaky. Mají otevřený klobouček a hodí se především na smažení. Jsou masitější a tmavší než klasické žampiony.
Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.
Komentáře
Doporučené recepty: