Vepřová kapsa plněná sýrem.Vypadá efektně a všichni si myslí, že je to pracné jídlo. Ale není to tak.
Ingredience
- 500 g libové vepřové maso v celku (pečeně)
- 120 g plísňový sýr
- trocha sůl a pepř
- 1 lžíce sádlo
- 1 pórek
- 4 stroužky česnek
- 500 g brambory
- špetka kmín
- kousek máslo
Postup přípravy
-
Maso očistíme, opláchneme a osušíme. Velmi ostrým nožem do středu pečínky vyřízneme otvor tak velký, aby se kapsa dobře plnila. Maso bychom neměli doříznout až ke krajům.
-
Sýr pokrájíme na kostičky a čistýma rukama jím naplníme vzniklou kapsu (vnitřek kapsy nemusíme solit ani pepřit, plísňové sýry bývají velmi pikantní samy o sobě).
-
Naplněnou kapsu zašijeme pevnou režnou nití, jinak by sýr během pečení mohl z kapsy celý vytéct. Drobným únikům sýrové hmoty se však zabránit nedá, naopak dodá výbornou chuť vzniklému výpeku.
-
Zašitou pečínku vložíme do pekáčku a lehce podlijeme vodou. Shora ji potřeme sádlem, osolíme a opepříme. Na závěr přihodíme celé oloupané stroužky česneku. Pečeme pod poklicí v předehřáté troubě při 200 °C. Po 30 minutách sundáme poklici a za občasného podlévání necháme dopéct dozlatova.
-
Hotové maso vyndáme z pekáčku, odst raníme režnou nit a po chvilce nakrájíme na plátky.
-
Podáváme s vařenými brambory (přidáme pár zrnek kmínu), které po uvaření orestujeme na pánvi s pokrájeným pórkem a máslem.
Komentáře
Doporučené recepty: