
Velice chutné, i když trochu pracnější, vánoční cukroví. Vypadají dobře i pověšené na stromečku.
Ingredience
500 ml vody
1/2 prášku do perníku
1 lžíce skořice
3 lžíce citrónové šťávy
350 ml medu
500 g cukr krupice
2 vejce
500 ml oleje
4 lžíce cukr moučkový
1 kg hladké mouky
1 bílek
perníkové koření
1 lžička škrobu
2 lžičky sody
100 ml kyselé marmelády
Postup přípravy
Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce a rozvaříme na sirup. Postupně přidáváme také marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce. V chladničce necháme hmotu uležet do dalšího dne.
Poté zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě prohněteme. Hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech s pečicím papírem a ještě potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut.
Zchladlé perníčky pak zdobíme citronovou polevou (nejlépe po několika dnech, aby se poleva nesloupala), kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citronové šťávy.
Komentáře
Doporučené recepty: