Vánoční hřebíčková kýta. Tohle maso je moje specialita, je to veliká pochoutka, na kterou se všichni těší.
Ingredience
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1,5 kg vepřová kýta
- 1 rulička skořice
- 1 lžička celý pepř
- 2 bobkové listy
- trocha soli
- asi 40 hřebíčků
- 150 g třtinový cukr
- 100 ml červené víno
- 70 g med
Postup přípravy
-
Mrkev omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak očištěný pórek. Maso vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo ponořené. Přidáme k němu připravenou zeleninu, skořici, pepř, bobkový list a sůl.
-
Obsah hrnce přivedeme k varu a mírným varem necháme vařit 2 a půl hodiny. Pokud je potřeba, doléváme průběžně vařící vodu, aby maso bylo neustále ponořené. Po dvou a půl hodinách vodu slijeme a maso necháme mírně vychladnout. Maso nařízneme do čtverečků, do průsečíků zapícháme hřebíčky, přemístíme jej do pekáčku a předehřejeme troubu přibližně na 190 °C.
-
Na maso si připravíme přeliv. Do kastrůlku dáme cukr a červené víno a přivedeme k varu, přidáme med a znovu přivedeme k varu, potom hned odstavíme z ohně. Polovinu přelijeme přes maso a dáme na 15 minut péct, potom přelijeme druhou polovinou a dáme do trouby na dalších 35 minut. Během pečení ještě maso přeléváme vypečenou šťávou.
-
Před krájením na plátky necháme maso asi 15 minut odpočinout. Podáváme teplé například s bramborovou kaší přelitou sosem z červeného vína nebo i zastudena nakrájené na tenčí plátky, podobně jako šunku.
Komentáře
Doporučené recepty: