Na dovolené v Turecku mi místní speciality velice chutnaly, některé jsem se rozhodla vyzkoušet i doma.
Ingredience
8 ks bílé papriky
1 hrnek rýže
3 cibule
3 lžíce olivový olej
1 rajče
4 lžičky cukr
2 lžičky sůl
1/2 lžičky pepř
25 g rozinky
4 snítky máta
1/2 svazku kopr
1 lžička skořice
Doba přípravy
Postup přípravy
Rýži propláchneme vlažnou vodou a scedíme. Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a vhodíme do pánve s rozpáleným olejem a orestujeme dohněda. Potom přidáme rýži, osolíme a restujeme dalších 5 minut. Přidáme rajče, které jsme nakrájeli na kostky, pepř, cukr a zalijeme tři čtvrtě hrnkem teplé vody. Vše promícháme a přikryjeme pokličkou. Jakmile se směs začne vařit, ztlumíme plamen.
Po 10 až 15 minutách, až se vsákne voda, přidáme spařené rozinky, skořici a nasekanou mátu s koprem. Nyní stáhneme pánev z ohně, přikryjeme utěrkou a poklicí a necháme dojít dalších 30 minut. Potom směs ještě jednou promícháme a necháme zchladnout.
Mezitím omyjeme papriky a zbavíme je jádřinců. Naplníme je rýží a naskládáme do zapékací misky. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova.
Komentáře
Doporučené recepty: