Stýskance- Po mase se ti stýskat nebude.
Ingredience
- 1,5 kg brambory
- 750 g hrubá mouka
- 1 vejce
- špetka soli
- na posypání pracovní plochy polohrubá mouka
- sádlo na potření
- tuk na vymazání plechu
Postup přípravy
Brambory uvaříme doměkka, necháme částečně vychladnout, oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Do mísy k bramborám přisypeme hrubou mouku, rozklepneme vejce, směs osolíme a zpracujeme na bramborové těsto.
Bramborové těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je do válečků. Každý váleček nakrájíme na dvanáct dílků. Jednotlivé dílky vyválíme na pomoučené pracovní ploše do kulaté placky o průměru asi 12–15 cm. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem a přeložíme na půl směrem do středu. Poté znovu potřeme sádlem a přepůlíme směrem k sobě. Nakonec znovu potřeme a oba konce přeložíme směrem do středu.
Připravené stýskance klademe na tukem vymazaný plech. Ještě jednou je potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme v předehřáté troubě asi 30–45 minut. V polovině doby pečení stýskance obrátíme a dopékáme dozlatova.
Komentáře
Doporučené recepty: