
Špenátový koláč. Povrch koláče před pečením posyp sezamovými nebo lněnými semínky.
Ingredience
- 500 g listové těsto
- 200 g čerstvý špenát
- 250 g měkký tvaroh
- 1 rohlík
- 250 g anglická slanina
- 3 stroužky česnek
- 3 lžíce tvrdý sýr
- 6 ks vejce
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky pepř
Postup přípravy
-
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, dno formy můžeme potáhnout pečicím papírem. Asi 2/3 listového těsta vyválíme na placku o průměru 30 cm a vložíme ji do formy tak, aby pokryla dno i stěny formy.
-
Špenát přelijeme horkou vodou a necháme dobře okapat. Pak ho překrájíme na menší kousky. Rohlík nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme, sýr najemno nastrouháme, slaninu nakrájíme na kostičky. V míse smícháme tvaroh a 2 vejce, přidáme rohlík, špenát, slaninu, prolisovaný česnek, sýr, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a rozetřeme do formy na těsto.
-
Do směsi uděláme 3 důlky, do kterých vyklepneme vejce. Druhou část těsta vyválíme na placku o velikosti formy, přiložíme ji na náplň a spojíme okraje obou částí těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Formu dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 45 minut. Koláč je výborný teplý i studený.
Komentáře
Doporučené recepty: