Chcete být informováni o receptech od Ládi Hrušky?

Chcete od nás dostávat pravidelně recepty Ládi Hrušky?

Nebudeme Vám posílat žádný spam. Odběr recepty můžete kdykoliv v budoucnu odhlásit.

Shopnito.cz

Smetanová pochoutka

Smetanová pochoutka

Smetanová pochoutka. Je jemný, vláčný a lahodný. Máme ho nejraději s šálkem čokolády.

Ingredience

  • 200 g hladká mouka
  • 50 g polohrubá mouka
  • 125 g máslo
  • špetka soli
  • 1 vejce

Náplň:

  • 15 g máslo
  • 1-2 lžičky citronová šťáva
  • 2-3 lžíce třtinový cukr
  • 4-5 ks jablka
  • 1 vejce
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • na posypání trocha cukru moučky

Postup přípravy
Hladkou mouku smícháme s polohrubou, přidáme máslo, které jsme nechali změknout při pokojové teplotě, špetku soli a vejce. Vše zpracujeme na hladké těsto. Uložíme je do chladu a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Těsto položíme na fólii a rozválíme na tenkou placku. Pak pomocí fólie placku přeneseme do dortové formy (vymazávat není třeba, těsto je dost mastné) a rozložíme tak, aby byly okraje vyvýšené. Fólii nezapomeneme odstranit. Pokud je třeba, okraje ořízneme nožem.
Dortovou formu s těstem vložíme zpátky do lednice a uděláme si jablkovou náplň. Máslo rozpustíme, vmícháme citronovou šťávu a polovinu třtinového cukru.
Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky.
Na těsto klademe jablka přes sebe ve dvou vrstvách, potřeme je máslovou směsí a dáme péct do trouby při 200 °C na 20 minut.
Zatím smícháme zbytek cukru se smetanou a s vejcem a po 20 minutách pečení jablka zalijeme touto směsí. Pečeme ještě 15–20 minut.
Hotový koláč necháme zcela vychladnout, poté ho vychladíme v lednici.

Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.

Komentáře

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
Show Buttons
Hide Buttons