Smetanová pochoutka. Je jemný, vláčný a lahodný. Máme ho nejraději s šálkem čokolády.
Ingredience
- 200 g hladká mouka
- 50 g polohrubá mouka
- 125 g máslo
- špetka soli
- 1 vejce
Náplň:
- 15 g máslo
- 1-2 lžičky citronová šťáva
- 2-3 lžíce třtinový cukr
- 4-5 ks jablka
- 1 vejce
- 100 ml smetana ke šlehání
- na posypání trocha cukru moučky
Postup přípravy
Hladkou mouku smícháme s polohrubou, přidáme máslo, které jsme nechali změknout při pokojové teplotě, špetku soli a vejce. Vše zpracujeme na hladké těsto. Uložíme je do chladu a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Těsto položíme na fólii a rozválíme na tenkou placku. Pak pomocí fólie placku přeneseme do dortové formy (vymazávat není třeba, těsto je dost mastné) a rozložíme tak, aby byly okraje vyvýšené. Fólii nezapomeneme odstranit. Pokud je třeba, okraje ořízneme nožem.
Dortovou formu s těstem vložíme zpátky do lednice a uděláme si jablkovou náplň. Máslo rozpustíme, vmícháme citronovou šťávu a polovinu třtinového cukru.
Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky.
Na těsto klademe jablka přes sebe ve dvou vrstvách, potřeme je máslovou směsí a dáme péct do trouby při 200 °C na 20 minut.
Zatím smícháme zbytek cukru se smetanou a s vejcem a po 20 minutách pečení jablka zalijeme touto směsí. Pečeme ještě 15–20 minut.
Hotový koláč necháme zcela vychladnout, poté ho vychladíme v lednici.
Komentáře
Doporučené recepty: