Skořicový zajíček z domácího listového těsta. Z kupovaného nikdy nebude tak dobrý.
Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 250 g máslo
- 100 ml podmáslí
- 75 ml voda
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronová šťáva
- špetka soli
- 2 vejce na potření
- trocha skořicového cukru
Postup přípravy
Třetinu mouky zpracujeme na vále s kousky másla. Tukové těsto vytvarujeme do cihly a necháme půl hodiny chladit.
Zbylou mouku zpracujeme na vláčné těsto s podmáslím, které rozředíme 75 ml vody, žloutkem, citronovou šťávou a špetkou soli. Druhé těsto vyválíme do bochánku, nařízneme a necháme vychladit.
Potom těsto s podmáslím vyválíme na čtvercový plát asi 1 cm silný. Do středu položímer tukové těsto, rohy složíme jako obálku přes tuk a lehce vyválíme. Plát složíme natřikrát a zase dáme do chladu asi na 15 minut. Postup opakujeme třikrát.
Vychladlé těsto rozválíme na tloušťku asi 3–4 mm, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme skořicovým cukrem. Těsto v polovině přehneme, přeložíme přes sebe a přitiskneme. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Z tvrdého papíru vystřihneme jako vzor zvlášť hlavu, tělo a nohy. Z těsta dle šablony vykrojíme a poskládáme zajíčka. Pečeme při 180 °C asi 25 minut.
Komentáře
Doporučené recepty: