Provensálský chléb – Trochu pracnější příprava kynutého těsta se ti odmění skvělou chutí a vůní tohoto netradičního pečiva. Na jaře poslouží jako originální a navíc i zdravá večeře, když chléb doplníš tvarohovou pomazánkou s jarními bylinkami.
Ingredience
- 4 stroužky česnek
- 100 ml olej olivový
- 1 lžíce cukr krupice
- 500 g mouka hladká
- 40 g droždí
- 1 lžička sůl
- 1-2 lžíce koření provensálské
- 200 ml voda
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku a do důlku rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem a zalijeme dvěma lžícemi teplé vody. Zaprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olivový olej, provensálské bylinky, sůl a na drobné plátky pokrájený česnek. Zpracujeme hladké těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout.
Vykynuté prohněteme, rozdělíme na půl a vytvoříme dva bochníčky. Potřeme je ještě olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Podáváme s tvarohovou pomazánkou.
Komentáře
Doporučené recepty: