Trochu složitější, ale výborná.
Ingredience
podle potřeby olej
2 ks mrkev
kousek celeru
1 petržel
1 cibule žlutá
2 stroužky česnek
1 kg brambory
trocha soli a pepře
drcený kmín
snítka libečku
snítka celerové natě
8 menších růžiček brokolice
4 lžíce máslo
3-4 lžíce hladká mouka
250 ml sladká smetana
1 menší cuketa
1 červená cibule
50 g anglická slanina
majoránka
4 lžíce najemno pokrájená petrželka
Postup přípravy
Na 5 lžících rozpáleného oleje orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Po chvíli přidáme na kostičky pokrájenou žlutou cibuli s česnekem a vše restujeme dozlatova. Asi 5 lžic této zeleniny si odložíme do misky na později.
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, přidáme k zelenině, zalijeme vroucí vodou a ochutíme solí, kmínem, snítkami libečku a celeru. Vaříme, dokud brambory nejsou poloměkké. Pak přidáme brokolici a jíšku, kterou jsme připravili z másla a mouky. Za častého míchání povaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme a vše rozmixujeme v hladký krém. Přilijeme smetanu (pozor, nesmí být studená, aby se polévka nesrazila), promícháme a necháme již jen krátce prohřát.
Cuketu omyjeme, osušíme a odkrojíme konce. Pomocí škrabky na brambory z ní nakrájíme tenké plátky. Červenou cibuli oloupeme, rozdělíme na čtvrtinky a nakrájíme na jemné proužky.
V pánvi rozehřejeme trochu oleje a opečeme na kostičky nakrájenou slaninu s červenou cibulí. Po chvíli přidáme plátky cukety, opepříme, osolíme a ochutíme troškou majoránky. Pozvolna opékáme asi 5–10 minut.
Na talíři krém posypeme odloženou opečenou zeleninou, přidáme část cuketové směsi a ozdobíme petrželkou.
Komentáře
Doporučené recepty: