Pečená vepřová plec prošpikovaná mladým česnekem.Česnek a vepřové, to je souznění chuti.
Ingredience
- 1,3 kg vepřová plec s kostí a kůží (příčný řez vysoký 4 cm)
- 3 palice mladý čerstvý česnek
- 2 karotky
- 2 ks mladá petržel
- 3 lístky libeček
- dle chuti a potřeby sůl, pepř, mletý kmín,
- vývar,
- slunečnicový olej,
- hladká mouka
- 2 střední cibule
Postup přípravy
Plát vepřové plece očistíme od případných úlomků kostí. Maso z obou stran prošpikujeme stroužky mladého česneku a velmi vydatně osolíme, opepříme a okmínujeme. Takto připravený plát masa velmi zprudka opečeme na slunečnicovém oleji do zlatavé barvy.
Na výpeku z masa orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Orestované maso i se zeleninou přendáme do litinového hrnce a podlijeme vývarem. Pod pokličkou litinového hrnce „táhneme“ v troubě při střední teplotě nejlépe 3 hodiny.
Každou hodinu zkontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vodou. Maso po upečení vyjmeme a udržujeme teplé. Velmi silný masovo-zeleninový výpek i se zeleninou propasírujeme a následně jen velmi lehce zahustíme troškou hladké mouky a 10 minut provaříme.
Maso porcujeme tzv. trháním – neboť je opravdu velmi měkké. Výbornou přílohou je vařený brambor s čerstvě sekanou pažitkou.
Komentáře
Doporučené recepty: