Do nočků můžeš přidat strouhaný parmazán.
Ingredience
2 kg rajčata
2 lžíce olivový olej
2 cibule
sůl dle chuti
1 svazek čerstvé bylinky (tymián, oregáno…)
1,5 l zeleninový nebo kuřecí vývar
na jíšku trocha másla a mouky
dle chuti smetana
Nočky:
2 lžíce máslo
1 vejce
špetka soli
1 lžíce sekaný tymián
2-3 lžíce krupička
Postup přípravy
Rajčata omyjeme, slupku nakrojíme do kříže a pak je spaříme horkou vodou. Slupky sloupneme a rajčata nakrájíme na kostky.
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rajčata, sůl i bylinky ve svazečku. Zalijeme vývarem a asi půl hodiny společně vaříme. Poté svazek bylinek vyjmeme a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Můžeme dolít trochu vody, zahustíme jíškou.
Rozpustíme dvě lžíce másla a necháme trochu zchladnout. Vmícháme vejce, trochu soli a posekaný tymián, zahustíme krupičkou, aby nám vzniklo nepříliš husté těstíčko (ale také ne tekuté). Nočky vykrajujeme lžící nebo tvarujeme rukama a zavařujeme ve vroucí vodě doměkka.
Nočky dáme na talíř, nalijeme polévku, zakápneme smetanou a ozdobíme bylinkami.
Komentáře
Doporučené recepty: