Po upečení můžeš koláče potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Ingredience
Těsto:
1/2 kostky droždí
3 lžíce cukr krupice
250 g hladká mouka
špetka soli
120 ml mléko
50 g máslo
1 vejce
Drobenka:
30 g máslo
50 g cukr krupice
50 g hrubá mouka
1 žloutek na potření
1 sklenice hrušková povidla
Postup přípravy
Smícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a polovinu mléka a necháme vzejít kvásek. Až se na něm objeví velké bubliny, přidáme zbytek cukru, mouku se solí, vejce, mléko a rozpuštěné (ale vychladlé) máslo. Zpracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout na teplém místě.
Z másla, cukru a mouky uděláme drobenku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, z nich vytvarujeme koláče a dáme je na plech pokrytý pečicím papírem.
Stěrkou naneseme na jednotlivé koláče povidla, necháme asi centimetrový okraj. Ten potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem a potom koláče posypeme připravenou drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, okraje koláčů by měly být krásně zlaté.
Komentáře
Doporučené recepty: