Na talíři hezky ozdobíme, aby se ‚‚najedly‘‘ i oči.
Ingredience
1 kg kančí plec, kýta nebo bok
trocha soli
100 g slanina
1 lžíce olej
1 lžíce máslo
2 ks mrkev
1 petržel
1/2 ks střední celer
1 cibule
pár kuliček pepře, jalovce a nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
200 ml červené víno
150 ml velmi silný šípkový čaj
2 lžíce šípkový džem
vývar podle potřeby
Mrkvové noky:
300 g mrkev
200 ml mléko
200 g krupice
4 žloutky
1 lžíce máslo
Postup přípravy
Maso prošpikujeme, osolíme, opečeme v pekáči na zbytku slaniny a na oleji s máslem. Maso odložíme stranou a na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a koření. Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, přidáme 1 lžíci šípkového džemu, přikryjeme a pečeme v troubě doměkka. Během pečení, je-li potřeba, podléváme vývarem nebo vodou.
Oškrábanou mrkev uvaříme ve vodě doměkka a pak ji tyčovým mixérem rozmixujeme. Doplníme mlékem na 500 ml a přivedeme k varu s kouskem másla. Vmícháme krupici a vaříme, dokud nevznikne tuhé těsto a přestane se přichytávat ke kastrolu. Do vychladlého těsta zapracujeme žloutky. Pak z něj vyválíme váleček asi 2 cm silný. Nakrájíme z něj noky velké asi 3 cm. Dáme do vroucí vody, odškrábneme ode dna a vaříme asi 10 minut.
Maso vyndáme, do omáčky přidáme další lžíci džemu, dochutíme a propasírujeme.
Komentáře
Doporučené recepty: