Romantická vzpomínka na prosluněný letní den strávený u vody.
Ingredience
Těsto:
7 ks vejce
180 g cukr krupice
180 g polohrubá mouka
100 g cukr moučka
2 lžíce mleté vlašské nebo lískové ořechy
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Krém:
250 ml mléko
2 žloutky
20 g polohrubá mouka
150 g máslo
100 g cukr
1 vanilkový cukr
1 hrst mandlové plátky na obalení
Ostatní suroviny:
1 marcipán
potravinářská barviva – žluté, zelené a modré
trocha pikantní marmelády na potření
rum na pokapání
Postup přípravy
Nejdříve vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s ořechy.Zvlášť ušleháme bílky a do tuhého sněhu zašleháme ještě moučkový cukr. Obě směsi smícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme.
Zatím si připravíme krém. Všechny suroviny kromě másla dáme do hrnce a šleháme ve vroucí vodní lázni do zhoustnutí. Směs necháme vychladnout a poté ji vyšleháme s máslem.
Vychladlý korpus rozkrojíme (1–2x podle výšky dortu), pokapeme rumem, potřeme marmeládou a částí krému. Přiklopíme druhou částí. Okraje dortu potřeme krémem a obalíme v mandlových plátcích. Ozdobíme marcipánovým jezírkem a listy a květy leknínů.
Komentáře
Doporučené recepty: