Podle sezony se dá připravit i se švestkami.
Ingredience
250 g jáhly
12 lžic práškové sójové mléko
6 lžic dětská krupička
100 g hnědý cukr
3 vejce
750 g čerstvé nebo mražené meruňky
50 g máslo
olej na vymazání pekáče
Postup přípravy
Jáhly přebereme a propereme. Pak je třikrát spaříme horkou vodou – jde to dobře, když je dáme do cedníku a propláchneme vodou, kterou jsme ohřáli v rychlovarné konvici. Potom je propláchneme ještě studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je asi 1,5 litrem horké vody a mírně osolíme. Zlehka mícháme a na mírném ohni vaříme. Ke konci přisypeme také dětskou krupičku, aby kaše dostala správnou hustotu, a ještě ji krátce povaříme.
Odstavíme z ohně, přidáme práškové sójové mléko i přírodní cukr a promícháme. Necháme vychladnout. Po vychladnutí směs doplníme vejci a znovu promícháme.
Na vymaštěný pekáček dáme polovinu kaše, kterou pokryjeme nakrájenými meruňkami. Přikryjeme zbývající částí uvařené kaše, povrch pokryjeme tenkými plátky másla (nebo pokapeme olejem) a jahelník pečeme v předem středně vyhřáté troubě dozlatova. Pak už stačí jen krájet na porce.
Komentáře
Doporučené recepty: