
Francouzské crème brulée.Název se správně čte ‚‚krém brilé‘‘ a je to neodolatelná pochoutka.
Ingredience
- 5 žloutek
- 130 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 1 vanilkový lusk
- 600 ml smetana ke šlehání
- dle chuti cukr krupice
Postup přípravy
-
Žloutky ruční metlou spojíme s cukrem a vanilkovým cukrem, pozor – nešleháme, pouze mícháme. Pak vmícháme vanilku (lusk podélně rozkrojíme a dřeň vyškrábneme nožem). Poté pomalu přiléváme smetanu. Směs dobře promícháme. Scedíme a plníme připravené misky.
-
Pečeme ve vodní lázni (misky vložíme do hrnce s horkou vodou a ten dáme do trouby) při 150 °C asi 1 hodinu, dokud se při poklepu nepřestane krém třást. Potom misky okamžitě vyjmeme z vody a necháme je v pokojové teplotě chladit, až pak je můžeme vložit do chladničky. Můžeme je péct i bez vodní lázně, a to při teplotě 95 °C celkem 1,5 hodiny.
-
Vychlazené crème brulée posypeme cukrem a malým plamenem nebo pod grilem v troubě vytvoříme karamelovou krustu.TIP: Do brulée můžeš před pečením přidat rozmixované ovoce (jahody, maliny, borůvky…).
Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.
Komentáře
Doporučené recepty: