Je to moje nejoblíbenější cukroví, o svátcích nesmí na stole nikdy chybět.
Ingredience
200 g hladká mouka
125 g máslo
50 g cukr moučka
2 lžíce kakao
špetka soli
1 žloutek
2 lžíce citronová kůra
žloutek na potření
Mandlový karamel:
120 g citrusové kandované ovoce
40 ml smetana
3 lžičky med
35 g máslo
60 g cukr
60 g mandlové hoblinky
čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které uložíme na hodinu do chladu. Potom vyválíme plát silný přibližně 5 mm. Kulatým tvořítkem s vroubkovaným okrajem vypichujeme kroužky, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
20 g ovoce nasekáme najemno a dáme stranou. Svaříme smetanu s medem, máslem a cukrem. Vmícháme větší kousky ovoce a mandle a necháme zkaramelizovat. Pokud se stane, že je karamel řídký, můžeme přidat trochu mletých mandlí. Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed posadíme kopeček mandlového karamelu a pečeme asi 12 minut na 180 °C.
Horké florentýnky posypeme odloženým jemně nasekaným ovocem a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Komentáře
Doporučené recepty: