Diplomatické řezy jsou dezert vhodný i k slavnostním příležitostem.
Ingredience
- 500 g listové těsto
- 6 vejce
- 180 g cukr moučka
- 4 lžíce polohrubá mouka
- 1 balení kypřící prášek
- 80 g vlašské ořechy
- 500 ml mléko
- 1 vanilkový cukr
- 2 sáčky vanilkový pudinkový prášek
- 250 g máslo
Postup přípravy
Těsto rozdělíme na dvě části a každý díl rozválíme na velikost plechu na pečení. Potřeme jej rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme při 200 °C asi 20 minut.
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do husté pěny. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a jemně namletými ořechy. Vše důkladně promícháme a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme při 170 °C asi 30 minut.
Vanilkový krém připravíme tak, že svaříme mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem. Do vlažného pudinku postupně zašleháme kousky změklého másla.
Jeden díl upečeného listového těsta potřeme polovinou krému, navrch položíme vychladlý ořechový korpus, ten potřeme druhou polovinou krému a překryjeme opatrně druhým listovým těstem. Necháme v chladničce zatuhnout a pak jej nakrájíme na kousky a dozdobíme.
Komentáře
Doporučené recepty: