Bochánky s cukrovou polevou. Křížky do bochánků se nejlépe dělají nůžkami. Před zatuhnutím polevy můžeme nahoru nasypat barevné cukrové zdobení.
Ingredience
- 50 g rozinky
- 50 ml rum
- 300 g hladká mouka
- 100 g cukr
- 20 g droždí
- 100 ml mléko
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hera
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronová kůra
- 50 g kandované ovoce
- 1/2 lžičky mletá skořice
- 1/2 lžičky mletý badyán
Na polevu:
- 2 lžíce šťáva z citronu
- 150 g cukr moučka
Postup přípravy:
Rozinky naložíme do rumu nejlépe den předem. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a zalijeme 50 ml mírně ohřátého mléka. Necháme 10 minut vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek mléka a cukru a ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1 hodinu. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vytvoříme několik válečků a odkrajujeme pokud možno stejné díly, ze kterých uválíme bochánky o průměru asi 5 cm.
Ty pak klademe na plech s pečicím papírem alespoň 5 cm od sebe, aby se při pečení nespojily. Těsně před pečením můžeme na povrchu bochánků vytvořit křížek. Pečeme při 180 °C dozlatova 15–20 minut. Hotové bochánky poléváme cukrovou polevou a zdobíme podle vlastní fantazie.
Poleva: Smícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem, až vznikne polotekutá emulze. Polevu můžeme ředit vodou nebo přidat cukr, pokud
Komentáře
Doporučené recepty: