Žloutkové věnečky. Skladujeme je v lednici nejdéle 2 dny, pak tvrdnou.
Ingredience
Těsto:
- 500 ml voda
- 200 g hera
- špetka sůl
- 300 g mouka hladká
- 8 vejce
Náplň:
- 1 ztužovač šlehačky
- 50 ml mléko
- 3 pudink vanilkový
- 120 g cukr krupice
- 8 žloutek
- 150 g máslo
- 1 cukr vanilkový
- 250 ml šlehačka
Postup přípravy
Vodu zahřejeme a rozpustíme v ní heru. Přidáme sůl, a až se začne voda vařit‚ vmícháme mouku. Stále mícháme, než se vytvoří pevná koule a na dně zůstane bělavá usazenina (asi 5 minut). Těsto přendáme do mísy a vešleháme dvě vejce a necháme vychladnout.
Do těsta zašleháme zbylá vejce a pak ho naplníme do zdobicího sáčku. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme věnečky. Ne vysoké, v troubě hodně nabudou a nestačily by se dobře propéct.
Předehřejeme troubu na 220 °C (horkovzdušnou stačí na 200 °C), věnečky postříkáme studenou vodou‚ vložíme do trouby a pečeme asi 15–20 minut. Hotové je necháme vychladnout a teprve potom sundáme z plechu‚ aby se věnečky neslily.
Z mléka‚ pudinků‚ cukru a žloutků si uvaříme hustou kaši a do zchladlé kaše vešleháme máslo. Necháme vychladnout.
Vychladlé věnečky rozřízneme a zdobicím sáčkem stříkáme nejdříve krém a potom vyšlehanou šlehačku. Přiklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Doporučené recepty: