Vídeňský čokoládový dort. Připomene ti atmosféru rakouské metropole…
Ingredience
- dle potřeby tuk
- 250 g máslo
- 1 lžíce rozpustná káva
- 200 ml vroucí voda
- 350 g cukr krupice
- 200 g čokoláda na vaření
- 400 g hladká mouka
- 2 lžíce kakao v prášku
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilinový cukr
- 2 vejce
- trocha marmelády
Postup přípravy
Dortovou formu vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Rozpustíme máslo‚ připravíme si kávu (na lžíci rozpustné kávy nalijeme hrnek vroucí vody). Kávu přilijeme k rozpuštěnému máslu‚ přidáme cukr a na čtverečky nalámanou čokoládu. Na mírném ohni mícháme‚ dokud nebude směs krásně hladká. Pozor‚ nesmí se vařit! Směs necháme mírně vychladnout.
Za stálého šlehání po částech přidáváme mouku s kakaem a kypřicím práškem‚ vanilinový cukr a vejce. Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně hodinu při 160 °C.
Po vychladnutí dort opatrně vyklopíme. Podélně ho rozřízneme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch můžeme posypat kakaem‚ polevou‚ hoblinkami čokolády apod.
Komentáře
Doporučené recepty: