Pro rychlejší přípravu můžeš koupit už hotové špecle.
Ingredience
4 porce kapr
sůl a pepř
1 citron
kousek másla
1 menší cibule
trocha cukru
3 lžíce meruňková zavařenina
100 ml rybí vývar
100 g sušené meruňky
rum
50 g loupané mandle
několik hřebíčků
kousek skořice
50 g rozinky sultánky
Na špecle:
300 g hladká mouka
2 vejce
sůl
1 lžíce olej
mléko
Postup přípravy
Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citronem. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
Pak přidáme trochu cukru a meruňkovou zavařeninu, podlijeme vývarem a necháme deset minut zredukovat. Vmícháme meruňky předem namočené do rumu a loupané mandle a povaříme je s hřebíčkem a skořicí. Vložíme kapra, 15 minut vaříme. Poté ho vyjmeme, stáhneme kůži a vrátíme do omáčky. Nakonec přidáme sultánky a dle chuti dosolíme a opepříme.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, mléko a trochu oleje. Vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Necháme odpočinout a pak zavařujeme nočky do osolené vody pomocí děrovaného síta na halušky. Jsou uvařené, když vyplavou.
Komentáře
Doporučené recepty: