Moučník spojující mnoho chutí a vůní. Vhodný i na Vánoce, a i přesto, že je trochu složitější, chutná výborně.
Ingredience
Těsto:
550 g hrubá mouka
42 g droždí
200 ml mléko
120 g máslo
3 žloutky
100 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
špetka soli
20 g máslo na potření
1 žloutek na potření
trocha tuku na vymazání plechu
Ořechová náplň:
200 ml mléko
80 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
180 g mleté vlašské ořechy
30 g strouhanka
Maková náplň:
200 ml mléko
180 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
10 g máslo
kůra z 1/2 citronu
200 g mletý mák
Tvarohová a povidlová náplň:
300 g tvaroh
80 g mletý cukr
80 g máslo
20 g rozinky
2 žloutky
2 bílky
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
200 g povidla
kůra z 1/2 citronu
Postup přípravy
Z mouky, droždí, mléka, másla, žloutků, krystalového a vanilkového cukru, citronové kůry a soli vypracujeme polotuhé těsto. Necháme na teplém místě vykynout a rozdělíme na pět rovných dílů. Každý díl vyválíme na pomou-
čené desce na tenký plát velikosti plechu.
Na ořechovou náplň převaříme mléko s krystalovým i vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mleté ořechy, strouhanku a necháme vychladit.
Na makovou náplň převaříme mléko s mletým a vanilkovým cukrem, s máslem a citronovou kůrou. Přidáme mák a necháme vychladit.
Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s cukrem, změklým máslem, rozinkami a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a přidáme ho do tvarohové náplně spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
Povidla smícháme s citronovou kůrou.
Na vymazaný plech položíme první díl těsta, na který naneseme ořechovou náplň. Přikryjeme těstem a naneseme povidlovou náplň. Zopakujeme vrstvu těsta, na které naneseme makovou náplň. Na další těsto dáme tvarohovou náplň a koláč zakončíme opět vyváleným těstem.
Povrch potřeme máslem rozšlehaným se žloutkem a vše dáme do vyhřáté trouby na 180 °C péct. Pečeme přibližně 40 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladit a nakrájíme. Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Komentáře
Doporučené recepty: