Klasicky se mají dělat z roštěné, ale tu kupuji málokdy, je poměrně drahá.
Ingredience
2 plátky hovězí zadní maso (150 g)
trocha soli a pepře
1 lžíce hořčice
70 g anglická slanina
1 vařené vejce
50 g uzenina
2 kyselé okurky
1 velká cibule
trocha oleje
2 lžíce hladká mouka
1 lžíce máslo
Postup přípravy
Plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a pořádně rozklepeme od středu ke krajům. Osolíme je, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky slaniny. Na okraj masa z užší strany klademe čtvrtky vejce, okurku a uzeninu. Delší okraje masa zahneme mírně dovnitř a stočíme do závitků. Závitky stáhneme nití a svrchu ještě osolíme.
Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme ptáčky a ze všech stran je zprudka opečeme. Podlijeme vodou nebo vývarem asi do poloviny výšky masa, přiklopíme a dusíme 1–1,5 hodiny doměkka.
Během dušení občas ptáčky otočíme, případně podlijeme. Měkké závitky vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a asi 10 minut povaříme. Nakonec zjemníme lžící másla.
Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.
Komentáře
Doporučené recepty: