Skořicové uzlíky. Stačí hrnek kakaa a svačina je hotová.
Ingredience
na těsto:
- 42 g droždí
- 1 lžíce cukr krystal
- 100 ml vlažné mléko
- 50 g moučkový cukr
- 30 g máslo
- 250 g měkký tvaroh
- 2 vejce
- 4 lžíce rum
- špetka sůl
- 500 g polohrubá mouka
- dle potřeby olej na smažení
na obalení:
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkový cukr
- 1 lžička skořice
Postup přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí, posypeme ho lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Dále přidáme moučkový cukr utřený s máslem, tvaroh rozmíchaný s vejci, rum a špetku soli s moukou. Vše zpracujeme v těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
Vykynuté těsto opět propracujeme a rozdělíme zhruba na 20 stejně velkých kousků. Z každého dílku těsta uděláme tenký váleček, který svážeme do uzlíku. Takto připravené uzlíky necháme ještě asi 15–20 minut kynout.
Ve větším množství rozpáleného oleje smažíme uzlíky z obou stran, dokud nejsou zlatohnědé.
Ještě teplé je obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru a skořice.
TIP: Pokud nemáš trpělivost, můžeš z těsta vyrobit pouze jednoduché tvary, třeba jen kuličky nebo válečky.
Komentáře
Doporučené recepty: