Prezidentské větrníky. Až ochutnáš, uvěříš, že jde o výjimečný pamlsek
Ingredience
- 400 g mouka polohrubá
- 250 g ořechy lískové mleté
- 250 g hera
- 20 g droždí
- 200 g cukr moučkový
- 10 lžic mléko
Postup přípravy
-
Jako první si připravíme náplň. Jemně semeleme ořechy a přidáme cukr moučku. Uvaříme mléko‚ necháme je krátce vychladnout a ještě horkým zalijeme (4–5 lžic) směs ořechů a cukru. Vypracujeme tuhou hmotu.
-
Z 5 lžic mléka‚ droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Přidáme prosátou mouku‚ heru a vypracujeme těsto. Těsto podsypeme moukou a po částech vyválíme placky o tloušťce přibližně 3 mm. Rádýlkem vykrájíme z těsta pruhy o šířce 5 cm‚ ze kterých následně uděláme čtverce o rozměrech 5 x 5 cm. Každý čtverec v rohu nařízneme přibližně 2 cm.
-
Z náplně uděláme kuličku o velikosti lískového oříšku a položíme ji do středu čtverce. Uchopíme postupně každý druhý růžek čtverce a přitlačíme do středu kuličky a vytvoříme tvar větrníku.
-
Takto připravené větrníky ukládáme na vymazaný plech a pečeme při teplotě 180 °C asi 25–30 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.
Komentáře
Doporučené recepty: