U nás v rodině mají tradici, babička pekla frgály na každou slavnost a ty jsou s hruškovými povidly nejlepší.
Ingredience
1,5 kg hrušky
2 lžíce jablečný ocet
500 g cukr krupice
1 lžička mletá skořice
4 lžíce rum
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Kousky hrušek rozložíme do hlubšího pekáčku a podlijeme jablečným octem. Pekáč dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct asi 25 minut.
Potom hrušky rovnoměrně posypeme polovinou cukru a dáme znovu na 15 minut péct. Potom posypeme hrušky druhou polovinou cukru a dáme zase péct na 15 minut. Následně k hruškám přidáme rum a skořici, dobře promícháme a necháme v troubě ještě dalších 5 minut.
Na závěr vše řádně rozmixujeme a plníme do čistých sklenic. Zatáhneme víčka a necháme alespoň 15 minut stát dnem vzhůru. 4. Hrušková povidla mají všestranné využití. Můžeme je použít na mřížkový koláč, valašský frgál, šátečky z listového těsta nebo i jen tak k namazání na chleba.
Komentáře
Doporučené recepty: