Spotřebuji i podřadnější druhy masa.
Ingredience
500 g vepřové maso (jazyk, kousek bůčku, podbradek, hlava, ledvinky)
trocha sůl
4 kuličky pepř a nové koření
2 bobkový list
1 velká mrkev
1 petržel
40 g celer
1 cibule
40 g trhané krupky nebo rýže
2 stroužky česnek
trocha mletý pepř
špetka majoránka
snítka petrželka
Postup přípravy
Maso dobře očistíme od štětin, jemné štětinky opálíme nad plamenem. Čisté maso zalijeme studenou vodou se solí, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a zvolna vaříme dvě hodiny i déle, až je maso měkké. Polévku necháme ustát, po částečném zchladnutí silnější vrstvu sádla z povrchu sebereme lžící, dá se využít při jiném vaření.
Vyndáme uvařené maso, obereme je od kostí a pokrájíme na kousky. Do polévky je ale zatím nevracíme. Do vývaru přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a přepůlenou cibuli a vše vaříme do změknutí. Přidáme také krupky nebo rýži a nasekaný česnek.
Když je zelenina měkká, vyndáme ji z polévky a stejně jako maso nakrájíme na menší kousky. Potom zeleninu i maso vložíme zpět do hrnce a podle chuti přidáme sůl, pepř a mezi prsty rozdrcenou majoránku. Polévku ještě ozdobíme petrželkou.
Komentáře
Doporučené recepty: