Dobrota, která nesmí chybět na stole.
Ingredience
dle potřeby borůvky
Drobenka:
100 g hrubá mouka
60 g cukr moučka
60 g máslo
1 vanilkový cukr
Těsto:
250 ml mléko
90 g máslo
2 žloutky
42 g droždí
60 g cukr
500 g polohrubá mouka
trocha soli
trocha citronové kůry
Postup přípravy
Na drobenku si rozpustíme máslo a promícháme je s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.
Na těsto si mírně ohřejeme mléko, rozpustíme máslo, žloutky oddělíme od bílků. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Připravený kvásek necháme vzejít.
Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Žloutky rozpustíme ve zbytku mléka a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme spíše řidší těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
Poté je vypracujeme do tvaru koláčů, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při teplotě 150 °C.
Komentáře
Doporučené recepty: