Právě delikátní pěna udělá z tohoto jednoduchého pokrmu sváteční pochoutku.
Ingredience
800 g treska
1 citron
3 šalotky
2 lžíce olej
50 g máslo
1 stonek plochá petržel
sůl podle potřeby
trocha provensálského koření
Zámecké brambory:
1 kg brambory
100 g máslo
1 stonek plochá petržel
trocha soli
Vinná pěna:
200 ml bílé víno
1 žloutek
5 kuliček celý pepř
trocha soli
50 ml smetana
Postup přípravy
1. Rybí filety omyjeme a osušíme. Omytý citron nakrájíme společně se šalotkou na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájený citron se šalotkou, petrželové listy a osolené filety z tresky. Lehce posypeme provensálským kořením a na velice mírném ohni pečeme 12 minut.
2. Brambory oškrábeme, za pomoci malého nože nakrájíme na měsíčky a všechny hrany okrájíme dohladka. Uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a přidáme máslo a nadrobno nasekané lístky petržele. Prohřejeme.
3. Na vinnou pěnu nalijeme do kastrůlku bílé víno, přidáme kuličky celého pepře a mírně osolíme. Svaříme o polovinu a necháme částečně vychladnout. Přecedíme do nerezové mísy, přidáme žloutek a ve vodní lázni vyšleháme metlou do tuhé pěny. Na závěr vmícháme smetanu a případně dochutíme solí.
Komentáře
Doporučené recepty: