Pro milovníky mandlí pochoutka na druhou.
Ingredience
Mandlové těsto:
250 g hladká mouka
75 g cukr moučka
100 g máslo
100 g mleté mandle
2 žloutky
1 vanilkový cukr
na zatížení nevařené fazole nebo cizrna
Náplň:
8 ks žloutky
10 lžic cukr moučka
1 skořicový cukr
50 ml smetana
100 g celé mandle
150 g plátky mandlí
2 lžíce máslo
3 lžíce cukr krupice
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme na vále těsto, které dáme alespoň na 30 minut odpočinout do chladu.
Zatím si připravíme náplň: smícháme žloutky, cukr, smetanu a skořicový cukr a vše vyšleháme do pěny.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto, přeneseme jej do koláčové formy a vytvarujem tak, aby koláč měl vyšší okraje. Pak těsto pokryjeme pečicím papírem, který vysypeme luštěninami, aby těsto příliš nevyběhlo, a v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut předpečeme. Potom troubu ztlumíme na 170 °C.
Na předpečené těsto nalijeme žloutkovou směs, posypeme ji celými mandlemi i plátky mandlí, pokropíme rozpuštěným máslem a zlehka posypeme krystalovým cukrem. Pečeme zvolna asi 45 minut.
Komentáře
Doporučené recepty: