Jahodová polévka. V horkém létě je příjemně osvěžující. Studené ovocné polévky dělám často, vnoučata je milují.
Ingredience
Hlavní suroviny
- 300 g jahody
- 2 lžíce cukr moučkový
- 200 g jogurt bílý
- 200 g smetana zakysaná
Knedlíčky
- 100 g tvaroh polotučný
- 1 vejce
- špetka sůl
- 1 cukr vanilkový
- asi 10 lžic mouka hrubá
- 1 lžička máslo
Ostatní
- na ozdobu jahody
- na ozdobu jahodový list
Postup přípravy
Jahody omyjeme a rozmixujeme ponorným mixérem.Přidáme moučkový cukr, jogurt a zakysanou smetanu. Vše promixujeme a necháme v lednici vychladit.
2. Tvaroh smícháme s vejcem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a moukou. Mělo by vzniknout hladké těsto, ze kterého půjdou dobře tvarovat knedlíky. Z těsta vytvoříme malé kuličky o velikosti třešně.
Knedlíčky vkládáme do vroucí osolené vody a necháme je povařit asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vodu slijeme, ke knedlíčkům přidáme 1 lžičku másla a necháme je vychladnout. Polévku rozlijeme do misek, vložíme knedlíčky a ozdobíme kousky jahod a lístečky máty.
TIP: Ozvěžující studenou polévku můžeš připravit z jakéhokoli sezonního ovoce. Polévka získá zase trochu jinou chuť, když ji lehce posypeš skořicovým cukrem.
Komentáře
Doporučené recepty: