Grilovaný steak s polentou. Kvalitní hovězí maso je dnes poměrně drahé, ale byla by škoda si ho alespoň občas nedopřát.
Ingredience
- 800 g hovězí roštěná
- pár kapek worcester
- 4 lžíce olej
- trocha sůl a pepř
Polentová kaše
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česnek
- 2 stonky listová petržel
- 2 lžíce olej
- 250 g polenta (kukuřičná mouka)
- 400 ml mléko
- trocha sůl
Postup přípravy
-
Hovězí roštěnec omyjeme a osušíme. Do mísy nalijeme olej, přidáme pár kapek worcesteru a promícháme. Maso nakrájíme na steaky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a vložíme na 30 minut do oleje.
-
Maso vyjmeme z oleje a opečeme z obou stran na rozehřáté pánvi (po 4 minutách z každé strany). Pak je přendáme na prkénko nebo talíř a necháme 5 minut odpočinout. Poté je nakrájíme příčnými řezy na plátky.
-
Na polentovou kaši nakrájíme na malé kostky cibuli, česnek na plátky a petržel nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek. Restujeme 3 minuty a zalijeme mlékem. Přidáme nasekanou petržel, dochutíme solí a přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a za stálého šlehání přisypáváme kukuřičnou mouku. Mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla kaše příliš hustá, dolijeme ještě trochu mléka. Pro jemnější chuť můžeme přilít trochu smetany.
-
Nakrájené maso servírujeme s kaší podlité výpekem. Každou porci můžeme samozřejmě doplnit čerstvou nebo grilovanou zeleninou.
Komentáře
Doporučené recepty: