Tato typická francouzská dobrota u nás na Vánoce nesmí chybět. Oblíbila si ji celá naše rodina.
Ingredience
Těsto:
5 ks vejce
180 g cukr
200 g polohrubá mouka
20 g kakao
tuk a mouka na vymazání plechu
Krém:
2 ks čokoládový pudinkový prášek
500 ml mléko
50 g máslo
80 g cukr
na tvorbu houbiček marcipán a lžíce kakaa
Postup přípravy
Vejce s cukrem utřeme do pěny a přimícháme mouku a kakao. Pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme moukou a rozetřeme na něj připravené těsto. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 7 minut.
Připravíme si krém. Ze dvou balíčků pudinkového prášku s čokoládovou příchutí a 500 ml mléka uvaříme pudink, necháme ho vychladnout, přidáme máslo a cukr a umícháme hladký krém.
Upečený ještě teplý plát těsta položíme na vlhkou utěrku, společně s utěrkou jej zarolujeme a takto ho necháme zcela vychladnout. Potom jej rozbalíme, potřeme částí krému a znovu zarolujeme.
Povrch rolády potřeme zbylým krémem a příborovým nožem uděláme do krému rýhy, tedy strukturu připomínající kůru stromu, aby roláda vypadala jako polínko.
Francouzi většinou roládu zdobí houbičkami z marcipánu. Houbičky můžeme koupit již hotové, nebo si je můžeme sami jednoduše vyrobit. Z bílého marcipánu vytvarujeme nožičky i kloboučky houbiček. Kloboučky potřeme lehce vodou a obalíme kakaem.
Komentáře
Doporučené recepty: