Dvojctihodné koláčky. S náplní a sladkou čepičkou jsou skvělé!
Ingredience
Těsto:
- 42 g droždí
- několik lžic mléko
- 1 lžička cukr krupice
- 250 g mouka polohrubá
- 2 žloutek
Těsto 2:
- 250 g hera
- 250 g mouka polohrubá
Náplň:
- 250 g tvaroh
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- hrst rozinky
- dle chuti cukr krupice
Ostatní:
- 200 g mouka hrubá
- 100 g cukr krupice
- trocha povidla
- 2 lžíce rum
- na potření žloutek
Postup přípravy
Na první těsto zaděláme kvásek z droždí‚ mléka a cukru a necháme přikryté na teplém místě vykynout. Do mísy dáme mouku‚ žloutky a vykynuté droždí a zaděláme vláčné těsto (v případě potřeby přidáme mléko) a necháme na teplém místě přikryté kynout přibližně 40 minut.
Vypracujeme z hery a mouky druhé těsto a necháme ho v chladu. Obě těsta rozválíme na stejné obdélníky‚ položíme na sebe a kratší okraje přeložíme ke středu a znovu rozválíme na delší obdélník. Postup asi třikrát zopakujeme. Potom vyválíme placku‚ nakrájíme ji na čtverečky‚ doprostřed dáme náplň, kterou vytvoříme smícháním tvarohu, cukrů, žloutku a rozinek, a dobře je zabalíme.
Na vymazaném plechu (nebo vyloženém pečicím papírem) necháme koláčky kynout. Do vykynutých koláčků vytlačíme prstem důlek. Povidla smícháme s rumem a lžící je vkládáme do připravených důlků v koláčích. Naplněné koláče potřeme žloutkem a posypeme drobenkou, kterou si vyrobíme smícháním hrubé mouky, cukru a másla). Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Dvojctihodné koláčky jsou nejlepší odleželé až druhý nebo klidně i třetí den.
Komentáře
Doporučené recepty: