S marcipánem jde doslova čarovat, stačí trochu snahy, šikovnosti a fantazie, a každý dort pak vypadá opravdu pěkně.
Ingredience
Těsto:
3 vejce
150 g cukr moučka
150 g polohrubá mouka
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Náplň:
200 ml smetana ke šlehání
200 ml zakysaná smetana
150 g cukr moučka
150 ml vaječný likér
1 želatinový ztužovač
1 barevný marcipán na ozdobení
tuba s cukrovou polevou
Postup přípravy
1. Nejprve upečeme dortový korpus. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme cukr, žloutky a mouku. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou, rozetřeme do ní těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí. Korpus vytáhneme a necháme vychladnout.
2. Smetanu vyšleháme, smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a vaječným likérem. Pak podle návodu zpracujeme želatinu a ještě teplou ji vmícháme do náplně. Vzniklou hmotu nalijeme na vyklopený korpus a dáme do chladničky ztuhnout asi na 4 hodiny.
3. Marcipán vánoční barvy rozválíme, nejlépe přes potravinovou fólii, aby se nám nelepil. Na vykrájení ozdob použijeme standardní vánoční tvořítka, například na perníčky. Dozdobit je můžeme ještě cukrovou polevou z tuby. Po ztuhnutí dortu je poskládáme na jeho povrch a dort ještě převážeme mašlí.
Komentáře
Doporučené recepty: