Z původně levného jídla se stalo jídlo pro horních deset tisíc. V některých restauracích se totiž prodává až za 79 korun. Láďa Hruška se totiž rozhodl udělat doma o hodně levnější variantu, která vás vyjde jen na 11 korun!
Chřestová polévka je u nás, alespoň v restauracích považována za luxusní jídlo. A restauratéři se na tom nebojí pořádně vydělávat. Byť jsou náklady minimální, v některých pražských restauracích za jednu porci zaplatíte i 79 korun. Láďa Hruška proto ukáže, jak si ji uvařit podle vašich tipů sedmkrát levněji.
Ingredience:
- 8 stonků chřestu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 litr vody
- 1\2 litru mléka
- 1 zeleninový bujon
- špetka muškátového květu, sůl, pepř
- + na 1 porci 1 vejce a 1 plátek slaniny
Suma sumárum to máme 6 porcí za 67, 40 Kč
Tak pojďme na to!
Postup:
1. Chřest omyjeme, odkrojíme jim dřevnaté stonky, oloupeme je a nařežeme zhruba na dvoucentimetrové kousky.
2. V hrnci si rozpustíme kousek másla, přidáme lžíci hladké mouky.
3. Poté přidáme chřest a vše dohromady smícháme, osolíme a opepříme.
4. Přidáme litr vody a zeleninový bujón. Vše přivedeme k varu.
5. Vaříme do té doby, než chřest není měkký (asi 15 až 20 minut).
6. Osmahneme slaninu na sucho.
7. Když je chřest měkký, polévku odstavíme, vybereme si nejlepší hlavičky a dáme stranou. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem.
8. Po rozmixování vrátíme na plotnu, přidáme půl litru mléka a špetku muškátového květu.
9. Následně uděláme trik s vejcem, roztočíme si vroucí vodu vařečkou a hodíme tam vajíčko, minutu ho pak necháme povařit.
10. Pak můžeme servírovat, nalijeme polévku, přidáme vajíčko, osmahnutou slaninu a hlavičky chřestu. A je hotovo!
Komentáře
Doporučené recepty: