Bramborový chléb s ořechy. Dobře chutná samotný, ale hodí se i k sýrům nebo uzeninám.
Ingredience
- 3 červené cibule
- 3 lžíce rostlinný olej
- 3 středně velké brambory – uvařené
- 1 kg hladká mouka
- 3 lžičky sůl
- 3 lžičky cukr
- 3 lžičky drcený kmín
- 3 lžíce ocet
- 100 g vlašské ořechy
- 80 g droždí
- 330 ml voda
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kosty a orestujeme dosklovita na oleji. Vychladíme. Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme smaženou cibuli, hladkou mouku, sůl, cukr, kmín, ocet, ořechy a rozdrobíme droždí. Přilijeme vodu a vypracujeme v míse těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
-
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme dva bochníky chleba. Přendáme je na plech s pečícím papírem, ostrým nožem nařízneme svrchu příčné řezy a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
-
Nakynuté pečivo pak vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 50 minut. Jestli je chléb upečený, poznáme podle barvy spodní strany pečiva. Mírně nadzvedneme chléb lopatkou – spodní část musí být zlatavá. Chléb necháme vystydnout při pokojové teplotě a až poté krájíme na plátky.
Líbil se Vám tento recept? Podělte se o něj s ostatními.
Komentáře
Doporučené recepty: