Kdykoliv nás naše stará teta Marie hlídala, vařila nám tuto dobrotu.
Ingredience
500 g brambory
1 ks mrkev
1 ks petržel
1/2 ks celer
1 ks cibule
zelenina dle chuti
1 hrst houby sušené
3 stroužky česnek
2 lžíce máslo
3 lžíce mouka hladká
1/2 lžičky kmín
dle chuti sůl
majoránka dle chuti
2 ks vejce
1,5 l voda
Postup přípravy
Sušené houby předem namočíme. Dáme vařit vodu, očistíme brambory a zeleninu, vše nakrájíme a nasypeme do vařící vody. Přidáme houby i s vodou, ve které se máčely, osolíme a okmínujeme.
Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku.
Když je zelenina měkká, přidáme do polévky utřený česnek a špetku majoránky a vmícháme asi 1/3 připravené jíšky. Necháme mírně vařit.
Do zbylé jíšky rozklepneme vejce, osolíme a na mírném ohni necháme za stálého míchání ztuhnout.
Lžičkou vykrajujeme z jíšky malé nočky, zaváříme je do polévky a necháme je 5 minut povařit. Před podáváním můžeme přidat bylinky.
Komentáře
Doporučené recepty: